De la Provocări la Succes: 5 ANI DE LEADERSHIP LA PMI ROMÂNIA

Autor: Cristian Borozan

Introducere:

Sunt Cristian Borozan, profesionist practicant în domeniul managementului de proiect și membru al PMI Romania de 20 de ani! După mulți ani de participare pasivă la viața organizației (prezența la evenimentele organizate), am început să mă implic mai consistent în viața organizației, în 2019, ca speaker în cadrul a două evenimente/workshopuri organizate în lunile iunie și octombrie. Curând după aceasta, am decis să trec implicarea mea la nivelul următor, candidând pentru rolul de Director pentru Membri și Recrutare, pe care l-am îndeplinit în anul 2020. Apoi, la finalul anului 2020, am candidat cu succes pentru rolul de președinte al asociației, rol pe care l-am îndeplinit pe parcursul anilor 2021–2024. Și iată, acum, sunt la momentul bilanțului, dat fiind că, în prezent, există o nouă echipă de conducere instalată și pe deplin funcțională, menită să ducă organizația la un nou nivel de performanță, vizibilitate și impact.

Context și Obiective:

Având în vedere contextul specific al anului 2020 (primul de pandemie) și vacantarea mai multor poziții din Board, practic am fost „de facto” și președintele asociației. A fost, de departe, cea mai dificilă perioadă a implicării mele, având de înfruntat cele mai mari provocări din punct de vedere juridic, financiar și operațional. Cu un statut juridic în curs de actualizare – acesta fiind în întârziere de ani de zile, cu conturile bancare blocate, cheltuielile curente de acoperit și datorii către furnizori – toate acestea în condițiile unui mandat „interimar” și informal de președinte, situația a fost similară navigării pe o mare în condiții de furtună, cu un echipaj incomplet, fără hartă și provizii.La începutul primului meu mandat de președinte (2021–2022), echipa BRYX (Bring Your Expertise: https://www.bryx.ro/) mi-a luat, conform tradiției lor, un interviu de început de mandat, care poate fi vizualizat și citit aici: https://www.bryx.ro/2021/01/despre-pmi-romania-cu-presedintele-pmi-romania-cristian-borozan/Recomand cu căldură citirea acestui articol, deoarece surprinde foarte sintetic atât contextul de atunci, cât și obiectivele si viziunea mea de început de drum în cadrul organizației.

Realizări Majore:

  • Principala mea realizare a fost că, în ciuda unor provocări majore pe care asociația a trebuit să le înfrunte – mai ales în primii ani (2020 și 2021) – am reușit să mențin funcționarea asociației („keep the light on”), dar, mai ales, să mențin coeziunea echipei (nucleul dur al acesteia), în condiții în care pierderea motivației de a continua era foarte tentantă.
  • Apoi, a urmat reglementarea statutului juridic al asociației, după mulți ani de situație incertă și precară, actualizând componenta echipei de conducere (reprezentanți legali) față de autoritățile române (Registrul Asociațiilor și Fundațiilor). Ca o consecință a acestei actualizări, am reușit deblocarea conturilor bancare și normalizarea operațională a asociației.
  • Foarte important și relevant pentru acei ani incerti a fost menținerea nivelului de servicii oferite către membrii asociației la o valoare rezonabilă, dat fiind contextul. Mutarea în online, determinată de pandemie, ne-a ocazionat lansarea unui „produs” care s-a dovedit de succes (MarathonPM) și, prin urmare, a intrat în seria de evenimente recurente, fiind desfășurat în fiecare an, chiar și în ediții bi-anuale. În cadrul acestora, zeci de teme, cu la fel de mulți speakeri locali și internaționali, au livrat sute de ore de prezentări și dezbateri pe subiecte din zona de management de proiect și chiar dincolo de aceasta (neuroștiințe, PMO, Change Management, Disciplined Agile, AI).
  • Menținerea permanentă a procesului de alegeri anuale a fost una dintre priorități, asigurând o continuă reînnoire a componenței comitetului de conducere, în conformitate cu cerințele menționate în statutul asociației.
  • Reînnoirea autorizării charter-ului PMI Romania a fost asigurată continuu în acești ani, reprezentând, în același timp, o probă că asociația și-a atins obiectivele stipulate în Planul Annual de Acțiune, precum și îndeplinirea indicatorilor financiari și operaționali.
  • Reconstrucția site-ului asociației PMI Romania a fost unul dintre proiectele majore ale anului 2021; reușita acestuia ne-a dat confortul că menținem un canal de comunicare eficient cu membrii noștri, pentru a-i informa cu prioritate despre evenimentele relevante din viața organizației (statut, alegeri, evenimente, newsletter, voluntariat etc.)
  • Am oferit, la rândul nostru, sprijin refugiaților din Ucraina prin sponsorizarea ASOCIAȚIA MagiCAMP în anul dificil 2022.
  • În ultimii ani (2023–2024), cuvintele cheie care au caracterizat evoluția asociației au fost: creștere, maturizare și ridicarea la un nou nivel de satisfacție a membrilor noștri. Aceste aspecte s-au materializat printr-o creștere susținută a numărului de membri – de la 270 la finalul anului 2020, la 412 la finalul anului 2024. Am reluat tradiția organizării conferințelor naționale de project management sub egida PMI Romania. Cele trei conferințe din 2022 (IamRomanianPM), 2023 (PM Perspectives) și 2024 (PM of the Future) s-au bucurat de un real succes, lucru confirmat de sponsorii atrași și de feedback-ul participanților.
  • Lansarea PMCafe, un format casual de întâlnire și socializare, în București și în mai multe orașe din țară, a fost o ocazie de menținere a relației continue cu membrii organizației, cu simpatizanții, precum și cu reprezentanți ai partenerilor noștri de la nivel regional/local.
  • De asemenea, am atras sponsori valorosi (OMV Petrom) și am încheiat acorduri de colaborare cu instituții academice (SNSPA), lucruri care pun bazele organizării unor evenimente viitoare de impact, atât pentru comunitatea de business, cât și pentru cea academică.
  • Lansarea proiectului “Project Kids Adventures Series” (the “Books”) se anunță a fi un proiect de succes în zona educațională și academică, cu impact pe termen lung în educația tinerei generații, în spiritul bunelor practici ale managementului de proiect.

Provocări și Lecții Învățate:

Ca în orice proiect, participanții învață lecții noi sau este dezirabil să o facă. Ca președinte și membru al comitetului de conducere (Board-ul) al PMI Romania, am avut mai multe ocazii de a constata că două lucruri sunt esențiale într-o astfel de misiune: Obiectivele rolului – acestea definesc parametrii misiunii; ești acolo pentru a realiza acele obiective, pe care trebuie să le cunoști și să ți le asumi. Obiectivul meu a fost de a stabiliza si normaliza activitatea asociatiei intr-o prima faza si, de a trece ulterior la faza de maturizare si crestere, astfel ajutând organizatia sa ajunga la un nivel superior de maturitate in livrarea de servicii si beneficii catre membrii sai si catre comunitatea de project management din România. Cred că am reușit acest lucru, în mare parte, chiar dacă în domeniul dezvoltării mai există loc de creștere, în special în contextul creșterii accelerate a numărului de membri prevăzute pentru anul 2025 și anii următori. O lectură periodică a statutului PMI Ro, a Fișei de Post proprii, precum și a Planului de Acțiune pe anul curent, ar fi o practică bună pentru a rămâne bine ancorat în contextul specific al rolului asumat, ghidând astfel acțiunea și atitudinea potrivită a fiecărui membru al boardului. Echipa de conducere – fără o echipă puternic motivată, lucrurile nu se întâmplă și totul alunecă în derizoriu și mediocritate. Motivația personală este factorul critic pentru fiecare membru al echipei și nu este ușor de menținut la un nivel inalt într-un ONG non-for-profit în zilele noastre, când fiecare dintre noi are job, familie și multe alte obiective personale. Din acest punct de vedere, consider că ar fi benefică o informare mai bună a candidaților asupra rolurilor și responsabilităților care le vor reveni, precum și asupra volumului de efort real pe care vor trebui să-l aloce, dacă vor fi aleși – astfel încât să fie pe deplin conștienți de misiunea la care se angajează și pe care și-o asumă atunci când candidează. De asemenea, cred ca ar fi utila o mai buna echilibrare a intereselor, beneficiilor si recompenselor intre roluri, astfel incat sa existe mai putin potential de conflicte si tensiuni intre acestea. In acest sens as recomanda o mai buna delimitare a rolurilor si reponsabilitatilor pe zona de organizare de evenimente, pentru a evita situatia in care toti membrii board-ului vor sa organizeze evenimente, dat fiind ca acestea ofera mai multa vizibilitate celor implicati. De asemenea, as sugera crearea de noi roluri in cadrul board-ului, de ex. Director pentru IT si Web Develoment (ca la colegii din Bg) sau VP pentru Voluntariat (ca la colegii din Hu) sau roluri de tip PMI Ro Branch Manager (cum ar putea fi Clujul) .

Concluzie și Reflecții:

  • PMI Romania se află astăzi, probabil, în cea mai bună formă din ultimii multi ani – atât în ceea ce privește numărul de membri și satisfacția acestora, cât și imaginea publică, situația financiară și cea legală. Pentru toate acestea, sunt profund mulțumit de performata echipei de conducere și simt că am ieșit din acest rol cu inima împăcată.
  • Organizația a rămas pe mâini foarte bune, atât cu noul board al PMI Romania (care și-a început activitatea de la 1 ianuarie 2025), cât și cu un grup consolidat de voluntari activi, în care am mare încredere că vor continua această călătorie și o vor face încă și mai frumoasă.
  • Voi rămâne, cu mintea, trupul și sufletul, alături de PMI Romania (#Together We Can)!
  • Voi continua să contribui, cu tot ceea ce voi putea, la dezvoltarea comunității de management de proiect din România – misiunea noastră principală.

Mulțumiri și Recunoștință:

  • Evident, nimic nu poate fi realizat fără oameni animați de un țel comun. Echipa de conducere a PMI Romania, care se reinnoiește permanent, a făcut posibil nu numai să se mențină vie această comunitate a profesioniștilor în project management, ci și să se crească vizibilitatea și impactul acesteia în comunitatea de business, academică, în sectorul public și în societate, în ansamblu. Pentru toate acestea, le mulțumesc din suflet tuturor celor care s-au implicat în toți acești ani! Fără ei, nimic nu ar fi fost posibil. Realizarile mentionate mai sus sunt, de fapt, ale echipei de conducere si ale voluntarilor activi. Eu doar i-am ajutat, indrumat, sprijinit si uneori am mediat unele conflicte.
  • Vreau să mulțumesc din suflet fiecăruia dintre membrii echipei pentru această călătorie minunată pe care am parcurs-o împreună. A fost întotdeauna o onoare și, de multe ori, o reală plăcere să lucrez alături de ei. Împreună, am realizat lucruri concrete, am trecut prin momente atât plăcute, cât și tensionate, și am traversat perioade agitate, uneori dificile. Dar iată-ne acum: corabia a ajuns în port, cu „marfa” în bună stare, cu toți membrii la bord și cu mari proiecte (destinații) pentru anii ce vin. Mult succes și „bon voyage”! 😊