Autor:
Promovarea siguranței psihologice la locul de muncă și cum aceasta sprijină inovația
Am avut deosebita plăcere sa prezint în primul webinar din 2025 susținut de PMI Romania, un subiect de mare interes, care a devenit şi mai important în această perioadă plină de provocări pe care o trăim: “Siguranța psihologică la locul de muncă și cum aceasta sprijină inovația”Deși acest concept a fost discutat de-a lungul a decenii întregi, relevanța sa în mediul de lucru competitiv de astăzi este mai mare ca niciodată. Odată cu creșterea cerințelor și a presiunii în organizații, mulți angajați experimentează epuizarea fizică și mentală, așanumitul burnout. In acest context, este important ca organizațiile să pună siguranța psihologică pe agenda lor de strategii, integrând-o în procesul de management și dezvoltare al echipelor.Iată subiectele dezbatute in webinar:- Am definit conceptul de siguranța psihologică si de ce este importantă siguranța psihologică la locul de muncă
- Am prezentat exemple pozitive, sau mai puțin pozitive de implementare a siguranței psihologice în companii de renume
- Am discutat diverse strategii și sugestii practice pentru a construi un mediu de lucru creativ și pe care să le implementam cu echipa noastră
- Nu am uitat să discutăm și despre ce provocări întâmpinăm, ca leaderi, în crearea siguranței psihologice în echipă, dar şi în organizație şi ce putem face pentru a trece peste aceste provocări
- Angajarea oamenilor potriviți: este important să căutăm atât competențe, cât și o atitudine potrivită, oameni care să aducă valoare culturii organizaționale.
- Cultivarea unei culturi a încrederii: ca lider, este esențial să promovăm comunicarea deschisă și transparența în cadrul echipelor.
- Ascultarea activă: liderii trebuie să arate un interes autentic pentru perspectivele celorlalți și să le respecte opiniile.
- Oferirea de feedback constructiv: este esențial ca liderii să se concentreze pe soluții și îmbunătățiri, nu pe critică.
- Celebrarea succeselor și eșecurilor deopotrivă: și liderii trebuie să învețe din greșeli și să promoveze experimentarea.
- Promovarea vulnerabilității: liderii trebuie să arate prin propriul exemplu că este în regulă să greșești sau să ceri ajutor atunci când ai nevoie.